Fogalmak

3G
Harmadik generációs mobilkommunikációs szabvány. A korábbiaknál nagyobb sávszélességgel bír, amely multimédiás alkalmazások használatát teszi lehetővé.
4G
Negyedik generációs mobilkommunikációs szabvány. Nagy adatátviteli sebesség, nagy kapacitás és a nyílt internetes szabványok használata, illetve továbbfejlesztett multimédiás szolgáltatások jellemzik.
A forgalommérés előnyei
A webanalitika tulajdonképpen egy olyan professzionális webstatisztika, amely a puszta mérőszámok riportolásán kívül sokkal mélyebb és testre szabottabb elemzésekhez is tud információt nyújtani. A forgalmi statisztikákból nyomon követhetjük a látogatók számának alakulását, hogy közülük hányan jöttek egy másik honlapon levő linkre kattintás után, illetve kik jutottak el az oldalra keresők közvetítésével. Azt is megtudhatjuk, hogy milyen szavak begépelése után küldte hozzánk a látogatókat az adott kereső (általában a Google).
Android
Az Android egy mobil operációs rendszer, melynek fejlesztését az Android, Inc. kezdte meg, amit később a Google felvásárolt, majd az Open Handset Alliance nevű szövetség vette át a fejlesztését. Az eszköz vezérlése a Google által fejlesztett Java programkönyvtárokon keresztül történik. A platform lényeges része a Google eszköztár.
Auditált és nem auditált mérés
Webforgalmunk mérésére olyan alkalmazásokat érdemes használni, amelyek pontos és részletes eredményt adnak. A legelterjedtebb külső mérő eszközök a Google Analytics, a Gemius, a Webaudit, és az Alexa. Jelenleg csak a WebAudit illetve a Gemius auditált, ezért elfogadott a forgalmi adatok értékelésekor. Bár a Google Analytics rendkívül professzionális alkalmazás, mégsem számít hiteles forgalmi mérőeszköznek. Mostani formájában ugyanis egy zárt mérőeszköz, amelyet a portálok belső használatára tervetek. Az auditált adatok az esetek többségében publikusak (erről a portál üzemeltetője dönthet).
Banner
A banner online felületen megjelentetett hirdetés. Ez általában egy 468×60-as, vagy egy 120×240-es méretű, minél inkább figyelemfelkeltő, színes reklám, amely egy linket foglal magába. Így a bannerre kattintva megjeleníthető az adott esetben reklámozott terméket, szolgáltatást bemutató online tartalom.
CPC (cost per click)
A kattintás költsége, az interneten megjelenített hirdetések esetében ez arra vonatkozik, hogy mennyibe kerül, ha valaki rákattint a hirdetésünkre.
CPI/CPM (cost per impression)
1000 megtekintés költsége. Az interneten megjelenített hirdetések esetében ez arra vonatkozik, hogy mennyibe kerül, ha 1000 megtekintést elér a hirdetésünk
CTR (click through rate)
Az átkattintási arány megmutatja, hogy egy hirdetés esetén a megjelenések számához képest hányan kattintottak rá a linkre. A CTR tehát a megjelenések és kattintások aránya.
Domain név
Az internethez csatlakozó computerek, illetve az internet helyek azonosító neve. Ezzel az egyedi névvel hivatkozhatunk szolgáltatónk szerverén elhelyezett webhelyekre, illetve online postafiókunkra is. Például: www.webbeteg.hu, info@webbeteg.hu. A domain név végződése területi elhelyezkedésre vonatkozik. Így például a magyarországi nevek vége „.hu” jelzésű.
Forgalmi források
Keresőforgalom (search engine): A webhely látogatóinak azon szegmense, akik Google-ből vagy egyéb keresőből jutottak oldalunkra. Közvetlen forgalom (direct traffic): A portál azon látogatói, akik könyvjelzőre kattintva vagy a webhely URL-jét a böngészőbe beírva kerültek a webhelyre. Hivatkozó oldalak (reffering sites): A portál azon látogatói, aki más internetes oldalakon elhelyezett hivatkozásokra, linkekre kattintva jutnak el a weboldalra.
iOS
Az iPhone OS, OS X iPhone vagy iOS annak az operációs rendszernek a neve, amelyet az Apple Inc. fejlesztett ki az iPhone, iPod Touch és iPad készülékekre.
IP-Cím
Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az egymással kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe. Az internetet használó számítógépek minden tranzakció során megadják IP-címüket, amely segítségével elvileg be lehet azonosítani az adott gép helyét és tulajdonosát, illetve egy adott géppel végzett tevékenységekről sok információt lehet gyűjteni. Az IP-cím számos országban, többek között Magyarországon is személyes adatnak számít.
Közösségi linkmegosztás
A közösségi linkmegosztás során a felhasználó egyes honlapok hivatkozásait gyűjti össze, illetve rendszerezett formában tárolja. Ezeket a linkeket megoszthatja más internetezőkkel is. Ilyen linkmegosztó szolgáltatás például a Delicious, vagy a Google Reader.
Közösségi média
A közösségi média felületeinek célja az üzenet közösségi interakciókon keresztüli terjesztése. A közösségi média internetes és online eszközök segítségével az egyoldalú informálást igyekszik átalakítani párbeszéddé, interaktív közléssé. Ez átalakítja a felhasználók szerepkörét is, hiszen egyszerű befogadókból szerkesztőkké, tartalomszolgáltatókká válnak.
Link
A hiperhivatkozás, más néven link a hasonló témájú információkat köti össze az online felületeken. Ez az összekötő eszköz vonatkozhat szöveges, vagy egyéb online tartalmakra (videókra, képekre). Hasznos a linkek használata olyankor is, ha egy adott internetes tartalomhoz sok helyről származó információ kapcsolódik. A linkek általában elkülönülnek szövegkörnyezetüktől, formailag érdemes kiemelni őket.
PI (Page impression)
A PI az angol page impression kifejezés rövidítése, ami magyarul az oldalletöltések számát jelenti. Megkülönböztethetjük az ún. full page impression és a kezdeményezett page impression számot. Az előző a teljesen letöltődött oldalak számát jelzi, míg utóbbi minden megkezdett oldalletöltés számát mutatja függetlenül attól, hogy az oldal letöltése megszakadt-e, megszakították-e menetközben.
PPC
Kattintás után fizetett összeg, egy olyan hirdetési módszer, ahol a hirdetők licitálnak arra, hogy mennyit fizetnek a hirdetésükre érkező kattintásokra. A licitek célja, hogy egy témakörben a legmagasabb összeget ajánló hirdető jobb pozícióban jelenjen meg versenytársainál.
PV (page view)
Amikor megnézünk egy weboldalt számítógépünk böngészőjében, akkor gyakorlatilag letöltjük az oldalt. Ha hússzor nézzük meg az adott oldalt pár perc alatt, akkor a letöltések száma húsz. Az oldalletöltés tehát azt fejezi ki, hány teljes oldalt töltöttek le, vagyis az összes felhasználó hányszor látta az oldalunkat.
RSS csatorna
Egyes honlapok, így blogok, különböző portálok friss tartalmának rövid összefoglalóit sűríti az RSS, amely segítségével terjeszthetőek az újonnan felkerült cikkek, bejegyzések. A hagyományos hírlevéltől interaktívabb megoldás, hiszen a felhasználó maga iratkozhat fel különböző RSS-csatornákra, így előre meghatározhatja, milyen forrásból szeretne friss tartalmat, híreket kapni. Az RSS használata kényelmes a felhasználó számára, hiszen ily módon akár több száz honlap híreit is összegyűjtheti és kezelheti egyetlen felületen. Az RSS-csatornák megjeleníthetők weboldalakon, illetve léteznek erre külön kifejlesztett programok is.
Spam
Elektronikus formában, legtöbbször email-ben küldött, nagy mennyiségű hirdetés, amelyet a felhasználó hozzájárulása nélkül kap. A spam fölöslegesen foglalja a felhasználó tárhelyét, emellett törlése időigényes. A spamek akár milliós nagyságrendben is kiküldhetők, általában megtévesztő címűek. Veszélyt is jelenhetnek, hiszen előfordul, hogy a kiküldők célja a felhasználó személyes adatainak, banki azonosítóinak megismerése.
URL
Egy weboldal címe, azaz URL azonosítója az adott oldal erőforrásainak, azaz szöveges, képi, egyéb tartalmának szabványszerű címe. Az URL az „Uniform Resource Locator” elnevezés rövidítése.
UV (uniqe visitor)
A webforgalom mérésének egy viszonylag egyszerű adata, amely azt mutatja meg, mennyien látták összesen az oldalunkat. Gyakorlatilag a weboldalt felkereső egyedileg megkülönböztethető (például IP címük alapján) látogatók száma. Ha valaki rendszeresen felkeresi ugyanazon oldalt ugyanazon számítógépről, bármennyiszer is látogatja meg, egy egyedi látogatónak számít.
Visit
A visit a látogatók különálló látogatásainak a száma, függetlenül attól, hogy hány oldalt néztek meg. A látogatás méréséhez definiálni kellett, hogy mitől számít új látogatásnak egy belépés az oldalunkra. Az elfogadott elv szerint, ha a látogatónk elhagyja az oldalunkat, és azt követően több mint 30 perccel később tér vissza, az már új látogatás. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználó kattintgat az oldalunkon, megnéz több mindent, és nem hagyja el azt, akkor akár órákat is eltölthet ott, az akkor is egy látogatásnak minősül.
Visszafordulás (Bounce Rate)
A Bounce Rate azt hivatott mutatni, hogy milyen arányú a “lepattanó” látogatók száma, azon userek aránya, akiknél a ki- és belépő oldal azonos, tehát nem tekintettek meg több lapot a portálon. Ez azt is jelenti, ha egy látogató 10 percig olvas, és utána egyetlen linkre sem kattint a lapon, hanem bezárja az ablakot vagy a vissza a gombra nyom, akkor ő visszaforduló látogatónak számít.
Web 2.0
A webkettő kifejezés azokat a webes szolgáltatásokat foglalja magába, amelyek középpontjában közösségek állnak, közösen zajlik a tartalom létrehozása, illetve a felhasználók megoszthatják az érdekesnek talált tartalmakat. A web 2.0 esetében nem beszélhetünk a klasszikus szolgáltató, illetve felhasználó szerepek elkülönüléséről. A webkettes szolgáltatók csak a rendszer keretét adják, a tartalmat a felhasználók hozzák létre, illetve töltik fel. A webkettes alkalmazások nagyobb hangsúlyt fektetnek az interaktivitásra, középpontjukban a tartalmak felhasználók közötti megosztása, véleményezése áll.

Elveszett
a
tengeren?
Nincs
széljárás?

Relaxáljon!

Segítünk!